Грузия ще прокара кабел с дължина почти 1200 километра по дъното на Черно море, който ще свърже републиката с Румъния и ще улесни обмена на цифрови данни. Това съобщи в събота пресслужбата на грузинското правителство след срещата на грузинския премиер Иракли Гарибашвили с ръководството на Министерството на икономиката и устойчивото развитие, предава ТАСС.

"На семинара беше разгледан първият етап от работата на историческия проект за полагане на подводен кабел по дъното на Черно море, свързващ региона на Южен Кавказ с Югоизточна Европа. Беше отбелязано, че през 2023 г. ще бъде завършено предпроектното проучване на проекта и геоложкото проучване, което ще бъде финансирано от Световната банка. Общата дължина на подводния кабел ще бъде 1195 км“, се казва в съобщението.

Новият кабел ще спомогне за установяването на високоскоростни и висококачествени цифрови комуникации между Грузия и Румъния, допълват от пресслужбата.

На 17 декември 2022 г. лидерите на Азербайджан, Унгария, Грузия и Румъния подписаха в Букурещ споразумение за стратегическо партньорство в развитието и доставката на зелена енергия. Проектът предвижда полагането на подводен електрически кабел в Черно море, по който ще се доставя електричество и ще се обменят цифрови данни.

По-късно министърът на финансите на Грузия Лаша Хуцишвили заяви, че републиката се е обърнала към Световната банка с молба за отпускане на 75 милиона долара за полагане на електрически кабел. Парите ще бъдат изразходвани за проучване на дъното на Черно море, укрепване на сухопътния електропровод в Грузия, както и за консултанти по проекта.