Лидерът на една от групировките на терористичната организация "Ислямска държава" е задържан в Грузия, съобщава от Службата за държавна сигурност на Грузия, цитирана от Georgia Online.

В резултат на спецоперация, проведена от центъра за борба с тероризма на Държавната сигурност, въз основа на съдебна заповед е задържан лидерът на една от групировките на терористичната организация "Ислямска държава", грузинският гражданин Малхаз Паксашвили.

Според Службата за държавна сигурност въз основа на доказателства, получени в резултат на съвместно разследване на Центъра за борба с тероризма, Главната прокуратура и Министерството на вътрешните работи на Грузия, е установено, че това лице е напуснало Грузия през 2013 г. Той е отишъл е в Сирия и се е присъединил към терористичната организация "Ислямска държава".

"През 2013-2015 г. той беше в редиците на групата на т.нар. "военни емири" братята Цезар и Цискара Тохосашвили, и са взели активно участие във военните действия и атентатите, извършвани от посочената терористична организация", се посочва в информацията на Службата за държавна сигурност на Грузия.

"Задържаният е имал тесни връзки с високопоставени командири на "Ислямска държава" и е заемал длъжността на т.нар. "найба" в една от групировките на посочената терористична организация".

"Случаят се разследва по член 328 от Наказателния кодекс на Грузия, който предвижда членство в терористична организация на чужда държава и съдействие в терористични дейности. Престъплението се наказва с лишаване от свобода за срок от 10 до 17 години.

Службата за държавна сигурност на Грузия продължава борбата с международния тероризъм. Грузия остава един от активните участници и надеждни партньори на международната система за борба с тероризма“, се посочва още в информацията на Службата за държавна сигурност на Грузия.