Група сенатори от двете партии в САЩ оказват натиск върху Пентагона да предаде изтребители F-16 на Украйна, съобщава Politico.

Ново писмо от осем сенатори пристигна до министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин във вторник, 14 март. Те отбелязаха, че войната в Украйна "сега е в критичен етап" и според тях Пентагонът трябва да предостави изтребители.

"След като говорихме с американски, украински и чуждестранни лидери, които работят в подкрепа на Украйна на Мюнхенската конференция по сигурността миналия месец, ние вярваме, че САЩ трябва внимателно да обмислят предоставянето на Украйна на самолети F-16. Това може да предостави възможност за промяна на правилата на играта на бойното поле ", се казва в писмото.

Сенаторите настояват Остин да им предостави информация за нуждите на Украйна от авиация до края на седмицата, как могат да бъдат прехвърлени бойни самолети, ако решението бъде одобрено - от запаси или производство. Те също поискаха оценка на военните за въздействието на F-16 върху хода на военните действия и колко бързо могат да бъдат обучени украинските пилоти.

Припомняме, американското издание NBC съобщи, че двама украински пилоти са пристигнали в САЩ, за да тренират на тренажор за съвременни бойни самолети, включително F-16.

От ВВС на Украйна обясниха, че пилотите няма да се обучават на самолетите, а целта на посещението им е да анализират колко време е необходимо за тренировъчната програма.