Група държави, включително Полша, Италия и Гърция, изготвиха предложение до Европейския съюз за въвеждане на т.нар."динамичен ценови коридот“ за природния газ в опит да овладеят високите цени на енергията и да забавят увеличаването на инфлацията. Планът е изложен в проектодокумент, представен пред Reuters.  

"Коридорът ще се прилага за всички транзакции на едро, няма да се ограничава до внос от определени юрисдикции и конкретно използване на природен газ“, се казва в проектопредложението на страните.

Документът, видян от агенцията, предлага определяне на ценови диапазон на ниво, което е достатъчно високо, за да поддържа функционирането на газовия пазар и достатъчно гъвкаво, за да позволи на европейските страни да продължат да привличат доставки от ценово конкурентния глобален газов пазар. "Ако е необходимо, това може да означава разрешаване на сделки с газ на цени над коридора“, се казва в доклада.

Лидерите на държавите от ЕС ще обсъдят дали и как да установят таван на цените на газа на втория ден от срещата на върха в Прага.