Гръцките разузнавателни служби, които са под прекия контрол на премиера Кириакос Мицотакис, са подслушвали бившия министър-председател Антонис Самарас и министри от настоящия кабинет, включително министъра на външните работи Никос Дендиас, министъра на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис, министъра на туризма Василис Кикилиас, заместник-министъра на отбраната Никос Хардалиас, министърът на финансите Христос Стайкурас и много други политици, съобщава близкият до опозиционната партия СИРИЗА атински вестник Documento.

Списъкът, публикуван от изданието, включва десетки политици, а бившият премиер Самарас, който е добре позната фигура в управляващата партия "Нова демокрация“, се смята до известна степен за съперник на Мицотакис, тъй като неговото крило от поддръжници, според съобщения в медиите, "мълчаливо се противопоставя на настоящия премиер“.

Правителственият говорител Йоанис Иконому подчерта, че твърденията на Documento не са подкрепени с никакви факти. Според него информацията на вестника "трябва да бъде щателно разследвана от компетентните органи и особено от гръцкото правосъдие, въпреки че няма доказателства в подкрепа на тази публикация". "Има много истории, но няма факти. Когато се правят подобни изявления, възникват два ключови въпроса: кой ги прави и каква е тяхната цел", каза Иконому и добави, че подобни "разкрития" се разпространяват активно от лидерите на СИРИЗА, в т.ч. бившият премиер Алексис Ципрас.

"Без никакви доказателства министър-председателят е обвинен в непристойно поведение спрямо неговите министри, техните съпруги, бизнесмени, журналисти и политическите си съперници, като целта на това е ясна: опитват се да навредят на правителството, да създадат проблем в "Нова демокрация“, за да донесе полза на онези, на които навярно служат, и да налеят вода в мелницата на центрове, чиято работа е нарушена от правителството и които не крият недоволството си от стабилността и сигурността, които Гърция е постигнала. Центрове, които биха предпочели различно правителство, по-удобно и различен министър-председател, слаб и контролиран“, гласи коментарът на Иконому.

Той призна, че "[нелегален] софтуер за наблюдение има и в Гърция, както и в останалата част от Европа, но не е придобит или използван от нито една правителствена агенция“.  "Правителството има желание да разследва този случай от самото начало и е в ход открито съдебно разследване", допълни говорителят на кабинета. "Правителството ще продължи с широко разпространена забрана на търговията с такъв софтуер, превръщайки Гърция в първата страна в Европа, забранила разпространението на зловреден софтуер на нейна територия“.

Скандалът с подслушванията

Правителството в Атина призна, че гръцката разузнавателна агенция е подслушвала лидера на опозиционната партия ПАСОК-"Движение за промяна“, Никос Андрулакис, от септември 2021 г. в продължение на три месеца, но подчерта, че е действало законно. Властите не посочиха причина за подслушването, позовавайки се на националната сигурност. За подслушването стана ясно, след като Андрулакис, който е член на Европейския парламент, бе информиран от службата за киберсигурност на Европейския парламент, че телефонът му е бил подслушван чрез шпионския софтуер Predator. През април гръцкият журналист Танасис Кукакис, който разследва финансови скандали, съобщи, че компютърното общество Citizen Lab го е уведомило, че телефонът му също е бил подслушван с помощта на програмата Predator от юли до септември 2021 г. Гръцкото правителство каза, че не е използвало Predator, но призна, че телефонът на Андрулакис е бил под отделно наблюдение от разузнавателните агенции.

Комисията по институциите и прозрачността на гръцкия парламент одобри на закрито заседание на 24 август назначаването на новия ръководител на гръцкото разузнаване и контраразузнаване Темистоклис Демирис, който преди това заемаше поста генерален секретар на Министерството на външните работи. Демирис замени Панайотис Контолеон, който бе уволнен след разкритията, че мобилният телефон на Андрулакис е бил подслушван от тайните служби. По същите причини по-рано бе освободен и главният секретар на администрацията на премиера, племенникът на Кириакос Мицотакис, Григорис Димитриадис. Опозицията смята, че това е направено, за да се снеме отговорността от правителствения ръководител.

На 26 август Мицотакис отбеляза, че когато е станало известно за скандала с подслушването на Андрулакис, той "не се поколеба да признае, че това е грешка“, въпреки че не е било по негово нареждане.