Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Костас Скрекас изрази надежда, че запасите от въглеводороди - нефт и природен газ - ще бъдат достатъчни, за да покрият нуждите на страната за едно десетилетие, предава Skai TV.

Първите за последните 22 години сондажи в Гърция ще бъдат извършени на сушата през следващата година, върху резерви, открити за първи път от British Gas през 1999 г., северно от град Янина, в северозападния регион на Епир.

През 2019 г. е проведено 2D сеизмично проучване.

Скрекас заяви, че проучванията показват 15% вероятност, считана за висока от гледна точка на сондирането, за значително находище. "Находището в Янина може да покрие потреблението на Гърция, ако бъде потвърдено от реални данни, за 10 години“, каза Скрекас пред Skai TV.

Energean, понастоящем единственият производител на петрол в страната, има изключителни права върху района. Освен това управлява Prinos, единственото продуктивно петролно находище в Гърция, в северната част на страната, под Егейско море.

Energean ще внесе в министерството оценката за въздействие върху околната среда до края на годината. Скоростта на реакцията на държавата ще определи дали сондажите наистина ще започнат през 2023 г. Компанията остава обнадеждена, но разбираемо скептична, като се има предвид нейният опит с по-малкото находище Катаколо, край западния бряг на Пелопонес, където се очакваше оценката на въздействието върху околната среда да бъде одобрена от 9 декември 2019 г. Това поле има потвърдени запаси от близо 1 милиард кубически метра природен газ и 14 милиона барела петрол.

Докато активистите за опазване на околната среда настояват за преминаване към гориво с нулеви въглеродни емисии, Гърция е сред страните, които твърдят, че прекъсването на руските енергийни доставки в резултат на войната в Украйна е причина да се увеличи проучването на въглеводороди.

Правителството гледа на газа като на преходно гориво, тъй като увеличава възобновяемите енергийни източници и казва, че промяната в стратегията му след войната в Украйна няма да подкопае плана му за стимулиране на зелената енергия и намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 г. в съответствие с Европейския съюз цели за изменение на климата.