Правителството на Гърция отделя допълнителен бюджет от 500-600 милиона евро за покриване на нуждите за възстановяване на засегнатата от наводненията централна част на страната, разкриват източници от финансовото министерство в Атина пред електронното издание на вестник Kathimerini.

Точната сума ще бъде определена, след като властите имат по-ясна представа за размера на щетите и за това колко пари ще са необходими в близко бъдеще за първоначални искове за обезщетение и отстраняване на щетите.

Сумата също така ще бъде оформена с оглед целта на Гърция да поддържа първичен бюджетен излишък от 0,7% от брутния вътрешен продукт тази година, както бе договорено в рамките на Програмата за стабилност с кредиторите през април.

Поддържането на целта – която се повиши до 1% от БВП преди бурята "Даниел“ да я върне обратно до 0,7% – също ще бъде подпомогнато от неизползвани европейски средства на стойност 250 милиона евро от Споразумението за партньорство 2014-2020 година.

По отношение на финансирането, което Гърция може да очаква от Европейския съюз, за да помогне за мащабните усилия за възстановяване, правителствени източници поясниха, че:

250 милиона евро от Споразумението за партньорство за 2014-2020 г. ще произтичат от средства, които не могат да бъдат усвоени за други цели и ще бъдат изплатени до края на годината;

Около 500 милиона евро ще дойдат от реорганизиране на приоритетите на Фонда за възстановяване, така че да бъдат включени проекти за възстановяване на инфраструктурата в Централна Гърция;

Допълнителни средства ще бъдат изтеглени от новото споразумение за партньорство за 2021-2027 г..