Предложението за гласуване на вот на недоверие срещу правителството на премиера Кириакос Мицотакис бе отхвърлено със 156 гласа "против" и 143 "за", предава държавната информационна агенция на южната ни съседка ANA-MPA

Инициативата бе внесена от лидера на основната опозиция СИРИЗА-Прогресивния алианс Алексис Ципрас и неговата партия, припомня медията.

Общо 299 народни представители участваха в поименното гласуване след тридневно обсъждане. Независимият депутат Андреас Пацис отсъстваше от залата, поясняват от редакцията.

Алексис Ципрас внесе вот на недоверие срещу консервативното правителство на "Нова демокрация“, обвинявайки премиера Кириакос Мицотакис в организиране на масово подслушване на политически съюзници и врагове.

Скандалът, който все още се разследва от прокурорите, избухна през август, когато Никос лидерът на социалистическата партия ПАСОК, третата по големина в Гърция, Никос Андрулакис, обяви, че разузнавателната служба на страната EYP е подслушвала разговорите му през 2021 г.

Гръцкото правителство отрече каквото и да е нарушение или съзнателно подслушване на когото и да било.

Миналия месец парламентът прие законопроект за реформиране на EYP и забрана на продажбата на шпионски софтуер, след като левият вестник Documento съобщи, че повече от 30 души, включително министри, са били под държавно наблюдение чрез зловреден софтуер за телефони.

Алексис Ципрас, министър-председател от 2015 до 2019 г., подчерта, че неговият приемник стои зад масовото следене на политици, журналисти и служители по сигурността.

Във вторник Ципрас получи заключенията от отделно разследване, проведено от независимия орган за поверителност на телекомуникациите ADAE.

"През последните шест месеца гръцкото общество стана свидетел на разкрития за невъобразим брой подслушвания на телефони, най-дълбокото отклонение от върховенството на закона, което страната е виждала в съвременната си история“, обяви Ципрас пред парламента.

"Имаме историческо задължение да действаме“, заяви той, след което допълни, че неговата партия ще внесе в парламента вот на недоверие.