Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос посети западна Франция в понеделник, за да присъства на пускането на вода на първата фрегата от ново поколение, която се строи за френския флот. Тя е предшественик на три военни кораба, поръчани от гръцкия флот, с опция за четвърти, уточняват в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

В рамките на посещението в съоръженията на компанията Naval Group в Лориен по покана на френския си колега Себастиен Льокорну, Панайотопулос  провери докъде са стигнали със строителството на един от гръцките кораби, като заяви, че първата френска фрегата, която по конструкция е защитена срещу киберзаплахи, е крайъгълен камък към "визията за европейска стратегическа автономия, която също допринася ефективно за укрепването на трансатлантическото партньорство“.

Фрегатата се описва като многофункционален и издръжлив кораб за плаване в открито море с два центъра за данни, които на практика поемат голяма част от приложенията на кораба, според European Defense Review.