Министърът на националната отбрана на Гърция Николаос Панайотопулос в разговор с гостуващия си колега от Израел Бени Ганц обяви намерението на официална Атина да разшири стратегическото отбранително партньорство с еврейската държава, което достигна изключително високо ниво през последните години. Това обявиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на южната ни съседка, предава РИА Новости.

"По време на разговорите между двамата министри беше подчертано значението на силните, вековни връзки на приятелство между Гърция и Израел и техните стратегически отбранителни отношения за сигурността и отбраната на двете страни, както и за стабилността и просперитета на целия регион. Беше препотвърдено и изключително високото ниво и динамика на военното сътрудничество между въоръжените сили на Гърция и Израел, изпълнението на важни, взаимноизгодни програми в областта на отбранителната индустрия и общото желание за по-нататъшното им укрепване“, се казва в разпространения текст.

"Министърът поздрави израелския си колега за скорошното споразумение за демаркация между Израел и Ливан, което създава прецедент и е пример за всички страни в региона. Той също така ясно показва, че разграничаването на морските зони е възможно при спазване на международното право“.

В съвместно изявление след срещата Панайотопулос заяви, че стратегическите отношения между Гърция и Израел се основават на силни връзки на приятелство и споделена визия за атмосфера на стабилност, сигурност и просперитет в Източното Средиземноморие.

"Днес имахме възможността да потвърдим нашата обща цел и желание за разширяване и задълбочаване на стратегическото отбранително партньорство между Гърция и Израел, което достигна изключително високо ниво през последните години. Отбранителните връзки между нашите страни се укрепват чрез множество съвместни учения и обучение на въоръжените сили на нашите страни, споделяне на знания и опит. Ние сме решени да поддържаме тази непрекъснато нарастваща инерция, както и да обогатим нашето взаимноизгодно сътрудничество в областта на отбранителната индустрия с нови дейности и важни проекти, като например този за международния център за обучение на пилоти в Каламата“, подчерта Панайотопулос.

По думите му е била обсъдена и ситуацията в Украйна и сигурността в Източното Средиземноморие.

Международният център за обучение на военни пилоти в град Каламата на полуостров Пелопонес вече заработи. В създаването и функционирането на центъра активно участва израелската компания Elbit Systems. Цената на договора, разчетен за срок от над 20 години, ще бъде около 1,68 милиарда долара. По-специално, той предвижда закупуване на десет самолета M-346 (Lavi), поддръжка на самолети T-6 (Efroni), предоставяне на симулатори, обучение и логистика.

Предполага се, че пилоти от страни извън НАТО също ще могат да преминат обучение в Гърция, което ще позволи в дългосрочен план тя да възстанови част от разходите и да подобри имиджа на страната.