Бреговата охрана на южната ни съседка спаси общо 84 мигранти при два отделни инцидента и арестува четирима души, заподозрени в трафика им, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

И двата инцидента са станали рано в събота, се уточнява в разпространеното изявление.

При първия инцидент бреговата охрана е била предупредена за лодка с механична повреда на 46 морски мили (85 километра) южно от остров Крит.

Фрегата на гръцките военноморски сили е открила лодката и е спасила общо 72 души, 58 от които мъже и 14 непълнолетни. Те са били транспортирани до Крит. След като разпитала новопристигналите, бреговата охрана арестувала двама от тях, на възраст 30 и 18 години, по подозрение в трафик на мигранти.

Лодката е отплавала от либийското пристанище Тобрук. Спасените мигранти разказали пред гръцките власти, че всеки е платил между 2000 и 4000 долара за пътуването си до Гърция.

Срещу двамата арестувани са повдигнати обвинения за организиране на престъпна група, улесняване на незаконното влизане на лица в страната и излагането им на опасност.

Във втория случай, също от ранните часове на събота, бреговата охрана е била информирана, че хора са акостирали на плаж на остров Родос. На място са изпратени патрулна лодка и полицейски екип.

Патрулният катер е засякъл моторна лодка с двама мъже, които се отправили към турския бряг. Двамата чужденци, които не притежават документи за пътуване, са декларирали, че са съответно на 34 и 24 години. Те са арестувани по подозрение в трафик на мигранти.

Малко по-късно полицейският патруле е открил 14 мигранти, сред които петима мъже, четири жени и петима непълнолетни, съобщиха властите.

Все още не се съобщава етническата принадлежност на спасените мигранти и трафикантите.