Фермери от цяла Гърция влязоха с трактори в столицата Атина, за да се включат в протеста пред парламента срещу въздействието на нарастващите разходи за енергия, конкуренцията от чужбина и липсата на финансиране за справяне с последиците от скорошните наводнения, предава Reuters.

Синдикатите на гръцките фермери водят преговори с консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис от седмици, но казват, че обявените досега мерки не стигат достатъчно далеч, за да отговорят на опасенията им.

В понеделник вечерта фермерите подредиха тракторите и пикапите си покрай магистралите, докато се събираха на сборен пункт в Централна Гърция, където прекараха нощта, преди да се отправят към Атина.

"Има много проблеми, най-вече разходите за гориво и енергия“, обясни един от протестиращите фермери, Христос, в централния гръцки град Кастро.

"Миналата година беше катастрофална за фермерите, не произведохме грозде, не произведохме зехтин, произведохме малко памук, но беше купен на безценица“.

Във вторник сутринта десетки фермери пристигнаха с лодки на пристанището в Пирея от южния остров Крит. Очаква се още фермери да пристигнат с автобуси от други райони на Гърция.

Митингът, планиран за 15:30 часа местно време, има за цел да засили натиска върху правителството, което вече предложи отстъпки за сметките за електроенергия и едногодишно удължаване на данъчната отстъпка за селскостопански дизел до края на 2024 година.

От кабинета на Мицотакис повториха в понеделник, че са готови да обсъдят по-постоянна схема за данъчни отстъпки в бъдеще, но поясниха, че няма възможност за допълнителни отстъпки тази година. Гърция се възстановява от продължила десетилетие финансова криза.

"Нямаме какво повече да дадем“, каза Мицотакис в хода на интервю за гръцката Star TV в понеделник вечерта.

"Мисля, че фермерите признават това и знаят много добре, че правителството вероятно е надхвърлило дори техните очаквания, особено по въпроса със сметките за електроенергия“.

Според Мицотакис митингът ще бъде голяма степен символичен, но фермерите изглеждат решени да настояват за повече отстъпки.