Основните гръцки авиокомпании обявиха анулиране на вътрешни и международни полети, както и промени в графика за сряда във връзка с общата стачка в страната, към която се присъединиха и профсъюзите на ръководителите на полети и служителите на гражданската авиация, предава Associated Press.

Очаква се 24-часовата стачка, призована от синдикатите на частния и публичния сектор, да прекъсне повечето услуги в цялата страна и да наруши обществения транспорт в големите градове. Синдикатите настояват за увеличаване на минималната заплата, която в момента възлиза на малко над 700 евро на месец за наемни работници, и по-ниски данъци.

"Работниците в нашата страна, както в публичния, така и в частния сектор, се борят срещу високите цени, които задушават домакинствата и гражданите“, се казва в изявление на конфедерацията на профсъюзите на държавните служители ADEDY. В него се казва още, че по-високите разходи за енергия, гориво и основни стоки намаляват заплатите на работниците.

Aegean Airlines и нейното дъщерно дружество Olympic Air обявиха 50 отменени вътрешни полета и промениха разписанията за други 42, повечето от които международни.

Ръководителите на полети планират да участват в стачката в сряда, като преустановят работата си за шест часа от 10:00 до 16:00 часа местно време (съвпада с българското време). Очаква се членовете на синдикатите на гражданската авиация да участват в пълната 24-часова стачка.

В Атина метрото ще работи само за около шест часа, а такситата няма да приемат клиенти от 6:00 часа сутринта в сряда до четвъртък сутринта. Синдикатите планират да проведат протестни шествия в центъра на Атина в сутрешните часове на деня.

Движението на автобусите от публичния транспорт в ранните и късните часове на деня е отменено. Фериботите за и от гръцките острови остават на котва в пристанищата за 24 часа, считано от полунощ.