Генералният щаб на националната отбрана на Гърция (GEETHA) взе участие в най-голямото годишно учение на НАТО за киберотбрана Cyber Coalition 2022, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Тазгодишното събитие се проведе между 28 ноември и 2 декември в Талин, Естония, както и дистанционно. В него участваха повече от 1000 киберзащитници от 26 съюзници на НАТО. Поканени бяха Финландия и Швеция, както и Грузия, Ирландия, Япония, Швейцария, Европейския съюз и участници от индустрията и академичните среди.

Воденото от Съюзното командване на НАТО по трансформация годишно учение Cyber Coalition тества и обучава киберзащитници от целия Алианс в способността им да защитават НАТО и националните мрежи.

"Най-добрата част от това учение... е, че то е среда на сътрудничество, а не на състезание“, коментира директорът на учението Cyber Coalition 2022 - командир Чарлз Елиът от Военноморски сили на Съединените щати.

"Надграждайки успеха от тази година, ние ще включим повече уроци от реалния свят, научени през следващата година“,  увери Елиът.