Гръцкият товарен кораб True Confidence е ударен от ракета на около 50 морски мили югозападно от йеменското пристанище Аден при атака, за която се предполага, че е извършена от хутите, предава Reuters, като се позовава на информация от собственика и оператора на плавателния съд.

Корабът за насипни товари е продължил да се движи пожар на борда, се казва в разпространеното изявление. Няма налична информация за състоянието на 20-те членове на екипажа и трима въоръжени охранители на борда.

Но източник на агенцията твърди, че трима моряци са изчезнали от плаващия под флага на Барбадос кораб, а други четирима са тежко обгорени.

Центърът за координация на морската търговия на британския флот (UKMTO) съобщи по-рано, че е получила доклад за инцидент на 54 морски мили югозападно от Аден. Събеседникът на агенцията допълва, че корабът изглежда е бил изоставен.

Служител на отбраната на САЩ сподели, че е видян дим, излизащ от True Confidence. Служителят, пожелал анонимност, допълни, че във водата близо до кораба е била видяна и спасителна лодка.

Атаките на хутите прекъснаха глобалното корабоплаване, принуждавайки фирмите да пренасочат плавателните съдове към по-дълги и по-скъпи маршрути около Южна Африка.

True Confidence е собственост на регистрираната в Либерия компания True Confidence Shipping и се управлява от базираната в Гърция Third January Maritime.