Плавателен съд на турската брегова охрана е извършил опасни маневри в близост до гръцки патрулен кораб, задействан в операция по издирването и спасяването на мигранти край остров Самос в източната част на Егейско море, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Според вестника корабът на турската брегова охрана се е опитал да нанесе щети на гръцкия плавателен съд. Освен това не само "не е предложил никаква помощ“ за издирването на изчезналите след потъването на лодка, но и е "възпрепятствал работата на гръцката брегова охрана“ и италианския кораб на Frontex, опериращ в района. Екипажът на последния е заснел инцидента.

Спасителните екипи продължават издирването на оцелели, след като лодка, за която се смята, че е превозвала мигранти, се преобърна край острова в понеделник. Четирима души бяха спасени – двама от рибарска лодка и други двама от кораб на Европейската гранична патрулна агенция Frontex. Осем души бяха обявени за изчезнали. Оцелелите съобщиха на властите, че общо 12 души са били на борда на плавателния съд.