Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) е била на косъм от ядрена авария по време на нападението с дрон от 7 април, съобщава Bloomberg, като се позовава на генералния директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

"Нашата цел тук е да избегнем ядрена авария. Всеки път, когато възникнат подобни ситуации, ние се оказваме близо до нея, така че това не е изкуствен или измислен сценарий“, обясни италианецът.

Генералният директор на МААЕ добави, че ще повдигне въпроса за случилото се в Съвета за сигурност на ООН. Той също така добави, че е обсъдил с руския президент Владимир Путин "средносрочния план и бъдещето, както и какво може да се случи“ в централата.

Преди ден пресслужбата на Запорожката АЕЦ съобщи за атака с дрон на купола на шести енергоблок. Няма критични щети. При нападението са ранени трима служители на централата.

От Запорожката АЕЦ подчертаха, че проектът на съоръжението не е предназначен за водене на бойни действия. Такива въздействия могат да доведат до катастрофални последици.

Гроси съобщи след инцидента, че за първи път от ноември 2022 година МААЕ регистрира най-малко три директни попадения в защитната конструкция на реактора на Запорожката АЕЦ.