Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси планира нови пътувания до Русия и Украйна, за да гарантира безопасността на Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ). Това съобщи той в ефира на френската телевизия BFM TV.

"Разбира се, че планирам да отида в Украйна, в Русия и, разбира се, в Запорожката атомна електроцентрала“, заяви Гроси, като в същото време подчерта, че "сега спешната задача е да се създаде зона за сигурност около централата".

Генералният директор на МААЕ допълни, че е провел телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон. "По-рано в разговорите ми с руския президент Владимир Путин и украинския лидер Владимир Зеленски говорих за необходимостта от защита на централата “, припомни Гроси.

Той добави, че експертите на МААЕ очакват в понеделник сутринта да направят обиколка на ЗАЕЦ, за да оценят щетите от последния обстрел, ако ситуацията позволи. "Моите инспектори ще направят обиколка на станцията утре сутринта, ако ситуацията позволява“, каза Гроси.

"В момента оценяваме щетите. Централата беше засегната, но реакторите не са повредени", каза Гроси, предполагайки, че "най-вероятно е засегната зоната, където се намира отработеното и новото гориво".