Повече от 600 млади хора в Швеция, начело с активистката Грета Тунберг, заведоха дело срещу шведската държава, обвинявайки я в бездействие в областта на климата, предава Al Jazeera.

Искът, символично подаден в окръжния съд на Стокхолм по време на протест в града в петък, преди това е бил подаден по електронен път в друг съд в Стокхолм, според организацията Aurora, която стои зад делото.

"Никога не е имало такъв мащабен случай в шведската правна система“, каза Ида Едлинг, член на Aurora, пред агенция AFP.

Съдебният иск, по който се работи в продължение на две години, идва в момент, когато новото дясно правителство на Швеция е изправено пред нарастващи критики заради слабите цели за климата.

Моа Уидмарк, 19-годишна студентка, каза, че участва в демонстрацията в петък, защото "климатичната криза е тревожна и страшна – вървим към катастрофа“.

Въпреки че делото е първото в шведските съдилища, шестима португалски младежи заведоха Швеция и 32 други страни пред Европейския съд по правата на човека, обвинявайки ги, че не са се справили адекватно с климатичната криза.

 

"Ако спечелим, ще има присъда, която казва, че шведската държава е длъжна да направи своя дял от глобалните мерки, необходими на света, за да постигне целта от 1,5 градуса“, ​​каза Едлинг.

През последните години нарастващ брой организации и граждани се обърнаха към съдилищата, за да критикуват това, което според тях е "климатично бездействие“.

През декември 2019 г. Върховният съд на Нидерландия нареди на правителството да намали парниковите газове с поне 25 процента до 2020 г. в забележително дело, заведено от екологична група.

В подобен случай във Франция повече от два милиона граждани дадоха на съд френската държава за бездействие срещу изменението на климата.

В доклад, публикуван по-рано тази седмица, Шведският метеорологичен и хидрологичен институт заяви, че средната температура в Швеция се е повишила с близо 2 градуса по Целзий от края на 1800 г., два пъти по-бързо от средното за света.