Преобладаващото мнозинство от гражданите на ЕС подкрепят продължаващата подкрепа на блока за Украйна, показва последното проучване на Евробарометър, публикувано в четвъртък, пише Politico.

Попитани дали одобряват позицията на блока за подкрепа на Украйна, 74 процента отговарят с "да“, а една трета "силно“ одобряват.

Почти толкова - 73 процента - отговарят, че са съгласни с финансовата, военната и хуманитарната помощ на ЕС за Украйна, както и със санкциите срещу Русия, а страните членки обмислят дали да ускорят военната си подкрепа за Украйна.

Проучването обаче показва големи несъответствия между страните членки. Подкрепата на ЕС за Украйна е по-популярна в скандинавските страни, Нидерландия, Ирландия и Португалия, където се одобрява от повече от 90 процента от населението. В другия край на спектъра по-малко от половината от анкетираните в Гърция, Словакия, България и Кипър заявяват, че одобряват действията на ЕС спрямо Украйна.

Над 26 000 души от всички страни членки бяха интервюирани като част от проучването, проведено между 12 октомври и 7 ноември. Повечето хора подкрепят действията на ЕС, въпреки че са наясно с последиците от войната върху ежедневието им, като почти две трети от анкетираните вярват, че животът им ще се промени поради войната в Украйна.

Това се отразява в повишената загриженост относно нарастващите разходи за живот на континента, което сега е основната тревога на европейците, преди бедността и социалното изключване, изменението на климата и потенциалното разпространение на войната в други страни.

Почти половината (46 процента) твърдят, че жизненият им стандарт е бил отрицателно повлиян от пандемията от COVID-19, последвана от войната в Украйна, която доведе до скок в цените на енергията, подхранвайки рязко нарастващите нива на инфлация в целия континент.