Страните от НАТО, които не харчат два процента от БВП за отбрана, играят на руска рулетка с бъдещето на Запада, предупреди британският министър на отбраната Грант Шапс.

В статия за The Telegraph по повод 75-ата годишнина на военния съюз, той казва, че съюзниците трябва да признаят, че сега сме в "предвоенен свят".

"Трябва да надхвърлим тази цел, за да укрепим нашата защита. Въпреки това, някои страни все още не могат да постигнат дори два процента. Това не може да продължи. Не можем да си позволим да играем на руска рулетка с нашето бъдеще“, пише Шапс.

Говорейки за годишнината на НАТО, той каза: "Отдаването на почит към миналото на НАТО не е достатъчно. Днес трябва отново спешно да помислим за бъдещето на Алианса. Преместихме се от следвоенния свят в предвоенния“.

Министърът предупреди, че Русия заплашва своите съседи, а Китай става все по-агресивен.

"Иран използва своите проксита, за да предизвика регионален хаос от Близкия изток до Йеменския пролив. Северна Корея непрекъснато дрънка с ядреното си оръжие. Тези злонамерени сили стават все по-обединени и нашата демокрация е в техния прицел. Преди седемдесет и пет години Джордж Оруел нарисува ужасяваща картина на света без НАТО. Днес живеем в по-опасна ера. Отново авторитарните "големи братя“ се опитват да ни разделят", предупреди Шапс.

Той отбеляза, че страните от НАТО имат голямо предимство.

"Днес нашият съюз е по-голям, по-силен и по-опитен от всякога. И докато останем заедно, ще гарантираме, че оруеловският финал никога няма да се случи", добави министърът.