Руските войски се опитват да превземат село Ивановское и покрайнините на Богдановка, за да пробият към Часов Яр в Донецка област. Това заяви представителят на Оперативно-стратегическата групировка войски (ОСГВ) "Хортица“ Назар Волошин в ефира на телемаратона, съобщава изданието "Украинска правда“.

"На източния фронт през последните дни ситуацията се влоши донякъде, но без съществени промени. В зоната на отговорност на нашата ОСГВ "Хортица“ сега са горещите райони около Бахмут, Авдеевка и Новопавловск“, поясни Волошин.

По думите му ситуацията в района е сложна, но под контрола на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). В отделни райони и направления руската армия не спира опитите си да щурмува допълнително позициите на украинците, използвайки както артилерия, танкове, безпилотни апарати от различни видове, така и авиация.

Волошин поясни, че руснаците се опитват на всяка цена да превземат село Ивановское и покрайнините на Богдановка, за да пробият до Часов Яр, където "нашите войници с цената на титанични усилия успяват дни наред да задържат врага и да стабилизират ситуацията на това направление“.

Според Волошин всички опити на руската армия да напредне са успешно пресечени от ВСУ.

Говорителят добави, че оръжията и военното оборудване, които трябва да пристигнат в близко бъдеще от международни партньори, "ще дадат възможност за подобряване и промяна на ситуацията както на Бахмутско, така и на Авдеевско и Новопавловско направление“.

Освен това това оръжие може да промени цялата линия на бойно съприкосновение, тъй като "ще помогне за постигане на техническо превъзходство над противника, включително във високотехнологичните оръжия, което, на първо място, ще създаде условия за поемане на стратегическата инициатива“.