Сезонът на горските пожари през 2023 година в Европа е бил сред най-лошите през този век, предава Reuters, като се позовава на доклад от Европейската комисия.

Миналата година повече от половин милион (504 002) хектара, площ два пъти по-голяма от Люксембург, е била обгорена от горски пожари, според доклад за горските пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка през 2023 година от Съвместния изследователски център на Комисията.

Трите най-лоши години през този век по отношение на размера на опожарената площ, картографирана от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS), са 2017 година (988 427 ха), 2022 година (837 212 ха), и 2007 година (588 388 ха).

Докладът показва, че пожарите са се засилили през лятото на 2023 година, засягайки най-вече Средиземноморския регион, като Гърция (близо до Александруполис) е пострадала от най-големия единичен пожар в Европа от 80-те години на миналия век насам.

Изменението на климата зачестява горските пожари и те все повече засягат райони, които в миналото не са били считани за пожароопасни, се казва в доклада. Добавя се, че нещата вероятно ще се влошат.

Предварителните данни за първите три месеца на 2024 година показват почти двойно повече от средния брой пожари, но те не са имали голямо отражение като опожарени площи.

Според доклада горските пожари са произвели около 20 мегатона CO2 емисии, което се равнява на почти една трета от всички емисии от международната авиация в ЕС за една година.

Окончателният доклад за 2023 година, включващ данни на национално ниво, трябва да бъде публикуван през есента.