Пожар е избухнал около 17:30 часа на петия етаж на жилищен блок във Валенсия. Той е засегнал изцяло сградата и се е разпространил в друга пристройка, а пожарникарите все още се опитват да спасят жителите от балконите. Някои от хората в сградата се крият на балконите на горните етажи в очакване да бъдат спасени и се чува чупене на стъкла, пише Valencia Plaza.

Жилищната сграда е висока четиринадесет етажа, а пламъците са се разпространили и в друга сграда до нея..

Спешна помощ отправи молба към жителите и гостите на  Валенсия да не се приближавате до мястото на пожара.

С оглед на това Координационният център за извънредни ситуации в града активира ситуацията 0 от Териториалния план за извънредни ситуации на Общността Валенсия (PTECV) и помоли гражданите да не се приближават до мястото на пожара или до съседните райони, тъй като това може да е опасно и да затрудни работата на противопожарните екипи.

"Нулевата ситуация" по PTECV означава, че е имало "много локални" щети и че прилагането и активирането на местен план е достатъчно за овладяване на извънредната ситуация.

Националната полиция е отцепила района, където се вижда само скелетът на горната част на засегнатата сграда, която е погълната от огъня, тъй като от горящите етажи падат елементи в пламъци, в момент, когато духа силен вятър. Местната полиция е затворила движението по булевардите "Генерал Авилес" и "Маестро Родриго" в двете посоки.

Центърът за информация и координация при извънредни ситуации (CICU) е мобилизирал на мястото на инцидента звено за подкрепа и координация, автомобил за многобройни жертви, полева болница, три SAMU, две СВБ (основни животоподдържащи средства) и конвенционална линейка. За момента няма информация за пострадали.