В петък (5 април) в Южна Франция са регистрирани температури до 31°C на места, в събота в по-голямата част от страната ще бъде изключително топло, пише BFMTV.

Топли въздушни маси пристигнат във Франция от Север на Африка, поради което на места, като град Ортез близо до границата с Испания, температурата на въздуха достигна 31°C през следобедните часове в петък. 

В град Биариц в същия регион е регистрирана първата "тропическа нощ" на 4 срещу 5 април - температурата не е паднала под 20°C. За сравнение през 2023 г. първата "тропическа нощ" за града през летния сезон е била 7 срещу 8 юни. 

В планините на надморска височина от 1500 метра се очакват над 20°C, което експертите определят като наистина изключително явление за началото на април.

Нахлуването на въздух от север на Африка е улеснено от зона с ниско налягане над северната част на Атлантическия океан. Още в началото на седмицата метеоролозите предупредиха, че Франция и голяма част от Европа този уикенд очакват високи температури и прах от Сахара, които отново могат да придадат на небето специфична сянка.

В по-северните райони, като долината на Лоара се очакват 25-29°C през уикенда.

Метеорологичната агенция на Франция отбелязва, че за северната част на страната 25 °C е климатична норма още в периода след 20 април.  

Топлата вълна не е изключение - през март 2021 г. в северозападния град Рен са отчетени почти 24°C, а през далечната 1949 г. в град Ман в същия регион са регистрирани дори 30,2° ° С.