Google ще пусне нови инструменти за търсене, базирани на изкуствен интелект и ще добави още функции през есента.

Те ще бъдат достъпни изключително в САЩ и първоначално ще бъдат пуснати на около един милион потребители. Разработват се под кодовото име "Magi".

Плановете са част от усилията на Google да се справи със заплахата, породена от нови системи като Bing chatbot на Microsoft и ChatGPT на OpenAI. Мнозина смятат, че тези чатботове могат един ден да заменят традиционните търсачки като Google.

Според специалисти позицията на Google е толкова застрашена, че Samsung обмисля да замени Google с Bing като търсачка по подразбиране на своите мобилни устройства. 

Тази сделка носи около 3 милиарда долара годишен приход на Google (компанията има подобна сделка с Apple на стойност приблизително 20 милиарда долара), въпреки че не е ясно колко сериозно Samsung обмисля смяната. Компанията може да е била повлияна от работата на Microsoft с AI, но може също така просто да се възползва от момента на слабост на Google.

В допълнение към новите функции Google също планира по-радикална реконструкция на своята търсачка. 

От компанията разработват набор от други AI инструменти, включително AI генератор на изображения, наречен GIFI, система за езиково обучение, наречена Tivoli Tutor, и функция, наречена Searchalong, която ще интегрира чатбот в браузъра Chrome на Google, за да отговаря на въпроси.