В Дербент неизвестни нападнаха православна църква и синагога вечерта на 23 юни. След нападението в синагогата е започнал пожар, пише "Коммерсанть“.

Председателят на Обществената комисия за наблюдение на Дагестан Шамил Хадулаев заяви, че свещеник е бил убит по време на нападение срещу църква в Дербент. По думите му гърлото на духовника е прерязано.

Общо девет души са убити в резултат на атентатите в Дербент и Махачкала. От тях седем са служители на реда. Броят на пострадалите нарасна от 12 на 25 души.

Двама синове на ръководителя на Сергокалинския район на Дагестан Магомед Омаров са участвали в нападението над Махачкала: Осман и Адил Омарови. Те са били ликвидирани, потвърди източник на "Коммерсанть" в правоохранителните органи.

Националният комитет за борба с тероризма на Русия съобщи, че в Дагестан се провеждат мерки за издирване и неутрализиране на стрелците в Махачкала и Дербент. В републиката е въведен режим на антитерористична операция.

В село Сергокала, център на област Сергокала в Дагестан, е обстрелян полицейски автомобил. Един полицай е ранен.

В хода на престрелките, централната част на Дербент остава без ток, а в града има сблъсъци.

В Дербент началникът на полицията "Дагестански светлини" Мавлудин Хидирнабиев е убит в битка.

Заместник-председателят на Обществената комисия за наблюдение на Дагестан Шамил Хадулаев казва, че в Махачкала има битка близо до църква. Нападателите са били блокирани и са отвръщали на огъня.

Дагестанското министерство на вътрешните работи съобщи, че са убити двама нападатели на пост на КАТ в Махачкала. Още поне двама са задържани на територията на Берьозкия плаж.

Ръководството на местния отдел на Следствения комитет на Русия отиде в Дербент и Махачкала. Образувано е дело за тероризъм.

Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов нарече атаките в Дербент и Махачкала "опит за дестабилизиране на социалната ситуация“.