Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, чиято консервативна партия постигна съкрушителна победа на изборите в неделя, но без да постигне нужните места в парламента, за да спечели окончателно, посочи, че ще търси втори избори в опит да консолидира победата без коалиционен партньор, пише Kathimerini.

Партията Нова демокрация на Мицотакис беше с цели 20 процентни пункта пред основния си съперник, лявата партия СИРИЗА, показват почти пълните резултати. Но новата избирателна система на пропорционално представителство означаваше, че неговият дял от 40% от гласовете все още не е достатъчен, за да осигури мнозинство в 300-местния парламент. За да състави правителство, той ще трябва или да потърси коалиционен партньор от по-малка партия, или да отиде на втори избори.

Премиерът обяви, че ще "следва всички конституционни процедури“, но запази мнението си, че сегашната избирателна система, която създаде необходимостта от коалиция, е подобна на "партиен алъш вериш“.

"Без съмнение политическото земетресение, което се случи днес, ни призовава всички да ускорим процеса за окончателно правителствено решение, за да може страната ни да има опитна ръка начело възможно най-скоро“.

Ликуващи привърженици на Нова Демокрация се събраха пред централата на партията в Атина, аплодирайки и развявайки партийни знамена.

Втори избори, които вероятно ще се проведат в края на юни или началото на юли, ще бъдат проведени съгласно нов избирателен закон, който дава бонус места на спечелилата партия, което я прави по-лесно да състави правителство сама.

Изборите в неделя бяха първите в Гърция, откакто икономиката й престана да бъде под строг надзор от международните кредитори, които предоставиха спасителни средства по време на почти десетилетната финансова криза в страната.

Ръководителят на СИРИЗА Алексис Ципрас, 48, беше министър-председател през едни от най-бурните години на кризата и се бори да си възвърне широката подкрепа, на която се радваше, когато беше пометен на власт през 2015 г. с обещание да отмени мерките за икономии, наложени от спасителната програма.

Той се обади на Мицотакис в неделя вечерта, за да го поздрави за победата.

"Резултатът е изключително негативен за СИРИЗА“, зюаяви Ципрас в първоначалните изявления, след като стана ясно драматичното поражение на неговата партия. "Битките имат победители и губещи“.

Неговата партия ще се събере, за да проучи резултатите и как са се стигнали до тях. "Изборният цикъл обаче все още не е приключил“, отбеляза той. "Нямаме лукса на времето. Трябва незабавно да извършим всички промени, които са необходими, за да можем да водим следващата решаваща и последна изборна битка при възможно най-добрите условия“.

Когато огромната пропаст между първите две партии стана очевидна, привържениците на СИРИЗА изразиха ужас.

"Много съжалявам за ужасното състояние на тези хора (които гласуваха за Нова демокрация)“, отбеляза привърженикът на СИРИЗА Георги Кулури, застанал близо до павилион на кампанията на СИРИЗА в центъра на Атина. "Хората, които разбират положението си – бедността и мизерията, в които са били поставени – и въпреки това гласуват за тях, те заслужават това, което получават.“

Мицотакис, 55-годишен бивш банков директор, завършил Харвард, спечели изборите през 2019 г. с обещание за реформи, ориентирани към бизнеса, и обеща да продължи намаляването на данъците, да стимулира инвестициите и да засили заетостта сред средната класа.

Стабилната преднина, на която се радваше в проучванията на общественото мнение в навечерието на изборите, спадна след железопътната катастрофа на 28 февруари, когато загинаха 57 души.

Правителството също беше засегнато от скандал за подслушване, при който журналисти и видни гръцки политици откриха шпионски софтуер на телефоните си. Разкритията задълбочиха недоверието сред политическите партии в страната.

Кампанията на СИРИЗА се фокусира силно както върху скандала с подслушването, така и върху влаковата катастрофа.

Някога доминиращата в Гърция партия ПАСОК, изпреварена от СИРИЗА по време на гръцката финансова криза от 2009-2018 г., също се представи добре на вота в неделя, като събра малко над 11%. Нейният лидер, 44-годишният Никос Андрулакис, беше в центъра на скандала с подслушването, при който телефонът му беше обект на наблюдение.

Лошите отношения на Андрулакис с Мицотакис, когото той обвинява в прикриване на скандала с подслушванията, означават, че евентуално коалиционно споразумение с консерваторите би било трудно. Отношенията му с Ципрас също са лоши, след като той го обвини, че се опитва да открадне избиратели на ПАСОК.

Откакто дойде на власт през 2019 г., Мицотакис осигури неочаквано висок растеж, рязък спад на безработицата и постави страната на ръба да се върне към инвестиционен клас на глобалния пазар на облигации за първи път, откакто загуби достъп до пазара през 2010 г. в началото на финансовата криза.

Дълговете към Международния валутен фонд бяха изплатени предсрочно. Европейските правителства и МВФ наляха 280 милиарда евро в гръцката икономика под формата на спешни заеми между 2010 г. и 2018 г., за да предотвратят фалита на членката на еврозоната. В замяна те поискаха наказателни мерки за намаляване на разходите