Най-новият руски проект за износ на втечнен природен газ (LNG), Arctic 2 LNG, разработен от Новатек, няма да може да започне доставки преди март, тъй като все още чака поне един танкер ледоразбивач, който все още е в Южна Корея, съобщи руският всекидневник Комерсант в четвъртък.

По-ранните индикации бяха, че Arctic 2 LNG на най-големия производител и износител на LNG в Русия Novatek може да започне първите си товарни доставки до клиенти този месец.

Санкциите на САЩ обаче задържат стартирането на проекта и забавят напредъка, тъй като купувачите отказват да поемат товари, според анонимни източници, разговаряли с Комерсант.

Първата доставка ще зависи от това кога първият ледоразбивач танкер Arc7 от южнокорейската корабостроителница Hanwha Ocean ще пристигне на руския обект за втечнен природен газ на полуостров Гидан, съобщиха източници, запознати със ситуацията, пред "Комерсант". Танкерът все още е в Корея и дори да започне пътуването си към Русия сега, ще му отнеме месец, за да стигне до дестинацията, добавиха източниците.