Твърди се, че крал Чарлз III е подложен на натиск да абдикира и да остави трона на сина си, принц Уилям, тъй като започват да изплуват зашеметяващите подробности от предполагаемия му скрит "гей“ живот, които разтърсват монархията до самата й сърцевина.

В последния си брой списание Globe съобщава, че експлозивно досие на MI5, описващо близо 60 години хомосексуални приключения с приятели от пансион, икономи и синя кръв, е било изпратено в британския парламент, потвърждавайки това, което бившата съпруга на крал Чарлз III, принцеса Даяна, се твърди, че е казала на синовете си. Че новият монарх й е признал, че е изневерявал на покойната си съпруга с други мъже.

Неидентифициран дворцов слуъжител е заяви пред изданието за развлекателни новини:

"Чарлз е преследван от години от приказки, че е гей или бисексуален, но това взривоопасно портфолио разтърси монархията до основата й. Антироялистите очевидно са изнесли информацията до членовете на британския парламент, за да подпомогнат кампанията си за премахване на монархията!“

Предполага се, че взривоопасният документ разкрива шест десетилетия тайни връзки между крал Чарлз III с мъже, започващи, когато той е бил ученик в шотландското подготвително училище Гордънстаун като тийнейджър. Служителят добави:

"Това е динамит и заплашва да взриви управлението на Чарлз, преди да е започнало.“

Десетилетия спекулации обграждат сексуалния живот на крал Чарлз III. Неназован приятел казва, че кралят не е могъл да намери "подходящ" брак, както е изисквала майка му, кралица Елизабет, но е имал по-голям късмет да намери трайна любов с мъж.

Досието на MI5 уж потвърждава експлозивното обвинение на принцеса Даяна, че крал Чарлз III й е разкрил, че предпочита мъжете. Кралският придворен си спомни:

"След като (Даяна) поиска да разбере защо не би правил секс с нея след раждането на принц Хари, Чарлз отвърна: "Може да съм гей!“ Това сложи край на брака! Разбрах, че е казала на синовете си, че се развежда с Чарлз, защото той е признал, че й е изневерявал с други мъже!"

През 90-те години бившият камериер на двореца Джордж Смит твърди, че е видял бъдещия крал в "явно сексуална поза“ с кралски помощник мъж. Смит, който вече е покойник, признава това пред принцеса Даяна на запис, но доказателството необяснимо изчезва след смъртта й през 1997 г.