До края на този век средната глобална температура значително ще надхвърли критичните нива, което ще има катастрофални последици за човечеството и планетата като цяло, пише британският вестник The Guardian въз основа на анкета сред водещи световни климатолози.

Близо 80% от респондентите, всички от уважавания Междуправителствен панел по изменение на климата (IPCC), очакват глобалните температури да надвишат прединдустриалните нива с най-малко 2,5 градуса по Целзий до края на века, като половината прогнозират надвишението да бъде с три градуса. И само 6% смятат, че температурата ще се повиши само с 1,5 градуса - показател, който международната експертна общност вече смята за критичен.

Много от интервюираните учени си представят "полу-дистопично“ бъдеще с глад, конфликти и масова миграция, причинени от горещи вълни, горски пожари, наводнения и бури с интензивност и честота, много по-големи от тези, които са наблюдавани досега.

Много експерти казват, че се чувстват ядосани и уплашени поради бездействието на правителствата, въпреки предоставените ясни научни доказателства.

"Вярвам, че през следващите пет години ще се сблъскаме със сериозни обществени сътресения. Ще има шок след екстремно събитие, производството на храна ще бъде прекъснато“, казва Грета Пекъл от Университета в Тасмания.

Питър Кокс от Университета в Ексетър (Обединеното кралство) отбелязва, че изменението на климата няма да настъпи внезапно при преминаване на критична точка (1,5 градуса над прединдустриалните нива). По думите му тези промени вече настъпват постепенно и няма да спрат, а ще се увеличат след преминаване на границата.

Натали Хилми от Научния център на Монако, която очаква температурите да се повишат с три градуса, е убедена, че поддържането на температури под нивото от 1,5 градуса е просто невъзможно.

Мащабните приготовления за защита на хората от задаващата се климатична катастрофа сега са критични, алармират още експертите.