Съвместните военни учения "Морско взаимодействие“, които Китай и Руската федерация провеждат в Източнокитайско море в периода от 21 до 27 декември, са насочени към укрепване на стабилността в региона, твърдят в редакцията на вестник Global Times.

"Съвместните китайско-руски военни учения са насочени към укрепване на стабилността в Азиатскотихоокеанския регион и предотвратяване на страните извън региона да създават проблеми и да сеят раздори в Източна Азия“, се казва в редакционния коментар.

Изданието подчертава, че провеждането на съвместни военноморски учения е "легитимно право" на двете страни и през последните години "се превърна в нормален механизъм за сътрудничество" между Пекин и Москва. "Засилването на стратегическото сътрудничество между Китай и Русия, включително във военната област, е от полза и за двете страни“, отбелязва изданието.

Ученията се провеждат сравнително близо до Тайванския пролив, пише още вестникът.

Руският флот е представен от флагмана на Тихоокеанския флот, ракетния крайцер "Варяг“, фрегатата "Маршал Шапошников“, корветите от проект 20380 "Герой на Руската федерация Алдар Циденжапов“ и "Съвършен“. От Военноморските сили на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) участват два разрушителя, два патрулни кораба, един кораб за интегрирано снабдяване и една дизелова подводница. В допълнение към военноморския компонент в маневрите участват самолети и хеликоптери на морската авиация на Тихоокеанския флот и ВМС на НОАК.