САЩ губят доверието на своите съюзници и международната общност, защото се опитват да използват украинската криза, за да получат конкурентно предимство, твърдят в редакцията на китайския вестник Global Times.

"По време на руско-украинския конфликт Вашингтон непрекъснато призовава Европа да окаже натиск върху Русия, като в същото време провокира ожесточена конкуренция, насочена към отслабване на европейската икономика под "международния ред, основан на правила“, отбелязва изданието.

Според вестника"един истински международен ред трябва да се основава на Хартата на ООН и да преследва целта за изграждане на общност с общо бъдеще, а не да се основава на юрисдикцията на Вашингтон".

Bloomberg съобщи в края на октомври, че търговските отношения между САЩ и ЕС са в криза заради американския закон за намаляване на инфлацията, който според европейските лидери може да доведе до нова трансатлантическа търговска война. Както припомня агенцията, само преди година в Брюксел, на среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на САЩ Джо Байдън обяви началото на нова ера в търговските отношения с Европа: той отмени наложените търговски бариери от бившия държавен глава Доналд Тръмп в размер на 21,5 млрд. долара и започна преговори за спиране на митата върху стоманата и алуминия. Сега съюзниците на САЩ в ЕС говорят за нечестната политика на Вашингтон в индустриалния сектор, посочвайки закона за намаляване на инфлацията в страната, който предполага намаляване на данъците, ползи в областта на енергийните доставки за предприятия, които се откриват в САЩ, и като цяло насърчава гражданите да купуват американски продукти.