Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни проведе първия телефонен разговор за новата година с Марк Мили, началник на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ. По време на преговорите Залужни назова най-трудното направление на фронта, предава РБК-Украйна, позовавайки се на съобщение на украинския генерал в Телеграм.

Двамата са "обсъдили промените в оперативно-стратегическата обстановка, преди всичко в сухоземното и въздушното пространство на Украйна“.

"Тежки боеве се водят на границата Сватово-Кременна, както и на Лисичанско направление. Най-тежка остава обстановката в участъка Соледар-Бахмут-Майорск. Там врагът всъщност се опитва да се придвижи върху труповете на своите, но части от отбранителните сили задържат вражеската офанзива с нечовешки усилия. На Донецкото направление успяхме да задържим позициите си около Авдеевка и да продължим контранастъпателните действия. Ние надеждно държим отбранителните линии на Запорожкото направление и полагаме усилия да защитим Херсон от вражески обстрел, предимно мирните жители и критични инфраструктурни обекти на града. Ситуацията по границата с Република Беларус е напълно овладяна“, пише Залужни.

"От 31 декември до тази сутрин противникът е нанесъл 14 удара с крилати ракети и е използвал 94 безпилотни летателни апарата камикадзе от типа "Шахед-136". Благодарих на генерал Мили за предоставените с активното му съдействие зенитно-ракетни комплекси чуждо производство. Днес те спасяват преди всичко живота на цивилни украинци“, отбелязва още Главнокомандващият ВСУ.

"Обсъдихме и нуждите на отбранителните сили за продължаване на борбата с агресора. Оценявам високо лидерството на генерал Мили в предоставянето на военна помощ на Украйна. Взаимното доверие и общата визия спомагат за повишаване на способността на украинската армия да защитава мирните градове и села на страната ни, което е гаранция за сигурността в цяла Европа“, завършва Залужни.