Русия има около 1,2-1,5 милиона души в резерв, подготвя около 200 000 нови военни и вероятно ще направи опит за атака срещу Киев. Това заяви главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни в интервю пред The Economist.

"Руската мобилизация проработи. Не е вярно, че проблемите им са толкова сериозни, че тези хора няма да се бият. Те ще. Царят им казва да се бият и те се бият. Изучавал съм историята на двете чеченски войни – тогава е същото. Може би не са толкова добре оборудвани, но все пак ни създават проблем. Смятаме, че имат резерв от 1,2-1,5 милиона души ... руснаците подготвят нови около 200 хиляди войници. Не се съмнявам, че ще предприемат нова кампания срещу Киев“, отбеляза генералът.

По думите му, Украйна в момента няма достатъчно ресурси за провеждане на нови големи операции, въпреки че по тях се работи.

"Знам, че мога да победя този враг. Но имам нужда от ресурси. Трябват ми 300 танка, 600-700 БМП, 500 гаубици. Тогава мисля, че е съвсем реалистично да стигнем границите от 23 февруари. Но аз с две бригади не мога. Получавам това, което получавам, но е по-малко, отколкото ми трябва... Ние можем и трябва да превземем много повече територия“, обясни главнокомандващият ВСУ.

Според него Украйна няма нужда да провежда нова вълна на мобилизация, но има нужда от техника и боеприпаси.

"Имаме достатъчно хора и ясно виждам с какво разполагаме. Имам достатъчно. Още не ми трябват стотици хиляди. Нуждаем се от танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата. Нуждаем се и от боеприпаси. Сега не говоря за F-16", каза Залужни.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна също отбеляза, че руските войски са се оттеглили на разстояние, на което не могат да бъдат достигнати от реактивните системи за залпов огън HIMARS, така че поразяването им с тези оръжия е станало по-трудно.