Ръководителят на прокуратурата на Одеска област  на Украйна Сергей Костенко е "живото доказателство“, че няма дискриминация срещу българите в страната. Защото той е един от многото бесарабски българи, които живеят в района и които, по думите му, вече се чувстват и като украинци.

Костенко бе един от участниците в Международната конференция STOP HATE SPEECH в София, организирана от Прокуратурата на Република България съвместно с Европейската еврейска асоциация. Той бе любезен да отговори на кратките въпроси на специалния пратеник на Агенция "Фокус“, като отбеляза, че форумът е "прекрасен“.

Иван Христов: Здравейте г-н Костенко. Тук сме се събрали на конференция срещу речта на омразата и дискриминацията. В района на Одеса има голяма българска общност. Има ли някакви форми на дискриминация срещу тях, каквито слухове се появиха около събитията в града през 2014 година?

Сергей Костенко: Можем да говорим на български. Няма никаква дискриминация. Аз самият съм бесарабски българин. Всички българи тук се чувстват прекрасно. Аз самият съм Главен прокурор на Одеска област. Всички са за Украйна.

ИХ: Можем ли да кажем, че вие сте "живото доказателство“, че няма дискриминация срещу българите в Украйна.

СК: Да.

ИХ: Как реагират българите на войната, как се справят със ситуацията?

СК: Каквито и украинците. Някои бягат от страната, други остават, а трети – заминават на фронта.

ИХ: Каква е ситуацията в Украйна в момента. В последно време Русия нанася удари по енергийната инфраструктура. Даде ясно да се разбере, че иска да остави хората без ток, вода, отопление.

СК: Много е тежко. Но няма да се предадем. Малко преди да започне разговорът ни разбрах, че са нанесени нови удари с повече от 100 ракети. Получих съобщение, че в Одеса имаме последствия от ракетната атака.

ИХ: Реалистично ли е Украйна да се върне в границите си от 1991 година?

СК: Много е реалистично. Длъжни сме да го направим заради нашите деца. За бъдещето.

ИХ: А ако Америка поиска от Украйна да седне на масата за преговори и да направи отстъпки на Русия?

СК: Това не зависи от Америка.

ИХ: Благодаря Ви, г-н Костенко!

СК: Благодаря.

Прокуратурата на Република България, съвместно с Европейската еврейска асоциация, организират Международна конференция на тема "STOP HATE SPEECH“, която се провежда днес и утре в София.

Събитие от подобен мащаб се провежда за първи път у нас и в него ще участват главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, граждански активисти. Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза.

Международната конференция бе открита от главния прокурор на Република България Иван Гешев. С приветствие към участниците се обърнаха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, служебният министър на правосъдието Крум Зарков, равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация, представители на изпълнителната и на съдебната власт.

С видеопослания към участниците във форума се включиха Манфред Вебер - председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, Илхан Кючук, европейски депутат от Групата "Обнови Европа“ в ЕП и съпредседател на Европейските либерали, Адриан Васкес Лазара  - председател на Комисията по правни въпроси в ЕП.