България е положителен модел на толерантност във времена, в които се наблюдава възраждане на на десните движения, на антисемитизма, на ксенофобията, на омразата на основа пол, раса, религия. Това заяви Главният прокурор Иван Гешев на откриването на международната конференция STOP HATE SPEECH ("Да спрем езика на омразата“), организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация, предаде специалният пратеник на ИА "Фокус“ Иван Христов.

Случаите на дискриминация на база пол, полова ориентация, засягане на правата на малцинствата и други антидемократични тенденции са все повече. До всички тях води речта на омразата, подчерта Гешев.

Същевременно той допълни, че страната ни дава положителен пример за съжителство на малцинствата, припомняйки, че в центъра на София има храмове на няколко религии.

След агресията на Русия в Украйна изглежда не се учим от историята, продължи Гешев. А за да не се повторят случаи като Холокоста, трябват действия, посочи Иван Гешев. "Преди делата обаче са думите", подчерта Главният прокурор. "Нека помним, че в началото е словото и злото започва с реч на омразата и трябва да се борим с дела срещу нея", призова той. 

България е показала и продължава да показва, че е положителен модел на толерантност между хората. "Лошото е по-лесно. Трудното е да бъдеш добър. Да бъдеш човек в нечовешки времена като тези на Втората световна война, когато българският народ, Православната църква, представители на българската държава спасиха всички – повтарям всички – свои съграждани евреи. Въпреки тежките обстоятелства и въпреки че България беше съюзник на Нацистка Германия, нито един български евреин не беше изпратен в лагерите на смъртта и много от тях по-късно поставиха основите на Държавата Израел", припомни главният прокурор.

"Трябва да посочваме добрия пример и да се стремим към доброто, да бъдем на висотата на предците си да дадем своя принос в съвременността. Нека помним, че в началото е словото и злото започва с реч на омразата. Да се борим с дела срещу нея, да се учим от уроците на историята и винаги да се стремим към демокрация и толерантност. Сигурен съм, че заедно ще го направим, защото всички тук ни обединява едно – желанието да изградим по-добро общество. И една цел – това да поискат не повечето, а всички европейци", допълни още Гешев.

В разпространеното по-рано прессъобщение бе отбелязано, че събитието е първото по рода си в България от подобен мащаб. В него участват главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, както и граждански активисти. Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискраминационни прояви, както и към подбуждане и извършване на престъпления от омраза, се пояснява в изявлението.

С приветствие към участниците се обърнаха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова; служебният министър на правосъдието Крум Зарков; главният прокурор Иван Гешев; както и равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация.

По покана на Гешев в Международната конференция участват главните прокурори на Румъния, Литва, Словения, заместник главните прокурори на Сърбия, Албания, ръководителят на прокуратурата на Одеска област - Украйна, върховни прокурори от Словакия, Чешката република, Германия, Латвия и Естония, представители на Евроджъст и Съвета на Европа.

Гости на събитието са също епископ Поликарп, викарий на негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Александър Мошев, представител на Апостолическия нунций у нас, главният мюфтия Мустафа Хаджи. За форума в София пристига главният равин на Нидерландия Бенямин Якоб.

В рамките на двудневната конференция в дискусиите ще се включат представители на Българския хелзински комитет, Фондация "Билитис“, активисти за правата на ЛГБТИ общността, Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе“, представители на академичната общност и изпълнителната власт.

Програмата на събитието е разпределена в три тематични панела:

I. Противодействие на престъпленията против вероизповеданията

II. Защита правата и свободите на гражданите – върховенство на правото – път към гарантиране на фундаменталните права на човека

III. Престъпления по дискриминационни мотиви – необходимостта от мерки, гарантиращи правата на представителите на малцинствените групи.