Ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Брайън Дийз планира да се оттегли от поста си, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

По данни на агенцията Дийз ще напусне работата, която пое през 2020 г., през пролетта или лятото на следващата година. Отбелязва се, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не иска напускането на своя водещ икономически съветник в ситуация, в която икономиката на страната е под сериозен натиск. Като заместник на Дийз Белият дом обмисля кандидатурата на заместник-министъра на финансите Адевале Адейемо. Освен това Джийн Спърлинг, който вече оглавяваше Националния икономически съвет при 44-ия президент на САЩ Барак Обама, а сега работи като Белия дом координатор по изпълнението на пакета от мерки за развитие на инфраструктурата на страната, може да кандидатства за поста.

Отбелязва се, че заедно с Дийз позицията си може да напусне и председателят на Съвета на икономическите съветници към Белия дом Сесилия Роуз. Икономистът планира да се върне на работа в Принстънския университет.