Председателят на спечелилата предсрочните парламентарни избори в Нидерландия "Партия за свобода“ Герт Вилдерс се отказа от идеята за излизане на страната от Европейския съюз и вместо това възнамерява да насърчава интересите й в рамките на Общността, съобщава Bloomberg.

"Победителят в изборите в Нидерландия, Герт Вилдерс, изостави обещанието си да проведе "обвързващ референдум за Nexit“ преди изборите за Европейски парламент през юни“, се казва в доклада на медията.

Вместо идеята за напускане на ЕС, партията сега възнамерява да "работи усърдно за промяна на ЕС отвътре“.

Съответната теза се появи в предизборната програма на "Партията на свободата“ в навечерието на изборите за Европейски парламент, публикувана по-рано през деня.

На последните избори за основния законодателен орган на ЕС през 2019 година партията на Вилдерс се застъпи за излизане от ЕС, същата идея беше насърчавана по време на изборите за национален парламент през ноември миналата година.

Според агенцията това е последният от поредица компромиси, които Вилдерс е бил принуден да направи, за да привлече потенциални коалиционни партньори, след като спечели изненадваща победа на предсрочните парламентарни избори.