В рамките на деня федералното правителство на Германия ще обяви официално издаването на разрешение на отбранителния концерн Rheinmetall и Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH (FFG) за доставка на Украйна на 187 танка Leopard 1, съобщава изданието Business Insider, позовавайки се на източник.

По данни на редакцията Rheinmetall ще прехвърли 88 бойни машини, останалите 99 ще са от FFG. Украйна ще получи първите танкове не по-рано от средата на тази година, като точният им брой не се уточнява. Изданието отбелязва, че много Leopard 1 изискват ремонт и не е ясно дали е възможно да се използва цялата партида на бойното поле или част от оборудването ще се използва за резервни части.

По-рано вестник Das Handelsblatt съобщи, че Германия може да достави на Украйна до 160 танка Leopard 1 от промишлените запаси. Все още обаче остава неясно кога машините ще бъдат напълно готови за изпращане. Някои от тях са в лошо състояние. Компонентите им могат да се използват за ремонт на други танкове Leopard, заключи изданието.