Министърът на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт, която през последните месеци бе критикувана за състоянието на материално-техническата база на Бундесвера, е взела решение да подаде оставка, съобщава изданието BILD, позовавайки се на източници от правителствените кръгове в Берлин.

Инициативата идва от Ламбрехт, а не от кабинета на канцлера, подчертава изданието, като допълва, че датата на напускането й все още не е уточнена. "Водят се консултации по въпроса за приемника й", отбелязват още от редакцията.

Министерският пост може да бъде предложен на комисаря на Бундестага по военните въпроси Ева Хьогл. Други подробности обаче засега не са известни.

През последните месеци Ламбрехт бе критикувана за недостатъчно осигуряване на материално-техническата база на Бундесвера. В класацията на популярността на германските политици тя е на 20-то място. Германското правителство обяви преди дни, че министърът продължава да се ползва с доверието на канцлера. Последният повод за критики бе новогодишното й обръщение, разпространено в социалните мрежи. Записано е на тротоар на фона на заря, а думите на Ламбрехт може да бъдат разбрани само частично поради вятъра и шума от фойерверките.