Председателят на Асоциацията на германския Бундесвер, която представлява интересите на всички членове на германската армия, даде язвителна оценка на ситуацията, в която се намира тя, съобщи DPA.

Историческата инвестиция от около 100 млрд. евро тепърва ще се усеща, каза Андре Вустнер.

"В момента все още се намираме в състояние на свободно падане", казва Вустнер.

Бундесверът изпълнява задълженията си на източния фланг на НАТО и в мисии в чужбина, но същевременно помага на Украйна с оборудване, което все още не е заменено.

Инвестициите в размер на 100 млрд. евро, обещани от канцлера Олаф Шолц в реч, която той нарече историческа, през февруари, малко след руската инвазия в Украйна, все още не са се превърнали в договори, каза той.

"Сега всичко зависи от това дали през четвъртото тримесечие ще бъдат взети решения за промяна на този курс", добави Вустнер.

Той изрази подкрепа за неотдавнашните изявления на германския министър на отбраната Кристин Ламбрехт, която призова Германия да поеме водеща военна роля в Европа.

Бъдещето на въоръжените сили е във фокуса и на конференция, която се провежда днес в Берлин и в която участват граждански и военни експерти, както и министър Ламбрехт, генералният инспектор на армията Еберхард Цорн и канцлерът Шолц.