Министърът на здравеопазването на ФРГ Карл Лаутербах стана първият високопоставен член на федералното германско правителство, който обяви, че страната му се намира "във война“ с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин – коментар, който предизвика буря в Берлин и принуди военното ведомство да дава обяснения, коментират в редакцията на националния ежедневник Die Welt.

Политикът от ГСДП използва фразата в пост в социалната мрежа "Туитър“, който бе в отговор на предложението на философа Рихард Давид Прехт. По-рано той допусна, че отделните държави от НАТО трябва да гарантират на Русия, че Украйна няма да бъде приета в Алианса, за да се проправи път за преговори за прекратяване на въоръжения конфликт в бившата съветска република.

"Нека бъдем честни: какво сега, трябва да коленичим пред Путин ли?“, попита Лаутербах в "Туитър“. "Воюваме с Путин, а не с неговите психотерапевти. Победата под формата на освобождение на Украйна трябва да се преследва последователно. Няма значение дали психиката на Путин може да понесе това“.

Според Изследователската служба на Бундестага понятието "война“ в класическия смисъл на международното право се характеризира с: въоръжена борба между държави или групи от държави и обявяване на война или ултиматум. Отбелязва се, че някои учени по международно право се откажат от последната характеристика и дефинират войната като насилствен акт, включващ прекъсване на дипломатически отношения.

Преди Лаутербах и министърът на финансите Кристиан Линднер вече беше говорил за "енергийна война“ с Русия. През юни канцлерът Олаф Шолц (ГСДП) отбеляза единствено, че "Путин няма да спечели тази война“.

Федералният министър на отбраната Кристин Ламбрехт (ГСДП) обаче контрира Лаутербах. "Нека да бъде ясно - както за германското правителство, така и за целия НАТО: ние няма да се превърнем в страна по конфликта", уточни Ламбрехт, като припомни, че този принцип "ни ръководи от самото начало. И това също не се е променило“.