Историци от редиците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) изпратиха писмо до канцлера на ФРГ Олаф Шолц за грешките, допуснати в отношенията с президента на Руската федерация Владимир Путин. Копие от него е предадено и в редакцията на вестник BILD. Сред подписалите се са Хайнрих Август Винклер (на снимката), Мартина Винклер, Дирк Шуман, Габриеле Лингелбах и Ян К. Берендс.

Основните точки от писмото:

"Наблюдаваме с нарастваща загриженост позицията на ГСДП по отношение на агресивната война на Русия срещу Украйна. Аргументите и обосновките са все по-произволни, непостоянни и често фактически неверни“.

"Координацията“ на Германия със съюзниците е "недостатъчна“; Путин "ще приеме това само като призив за действие“.

Историците смятат, че е "безполезно“ да обясняват "какво Германия определено няма да направи, за да подкрепи Украйна“. "Когато канцлерът и партийните лидери чертаят червени линии не за Русия, а само за германската политика, те значително отслабват германската политика за сигурност“.

Историците са уверени, че ГСДП е склонна към "изключително опасно отричане на реалността“. Путин ще спре войната, само "ако му се противопостави необходимата сила“. ГСДП все още не е разбрала това, смятат авторите. "Няма честен анализ в ГСДП на грешките на руската политика през последните десетилетия“, пишат те, посочвайки липсата на разследване на "връзките на различни другари с руските интереси и погрешната енергийна политика“, която доведе Германия "до фатална зависимост от Москва“.