Германски следователи, разследващи взривовете на газопровода "Северен поток", са претърсили кораб, за който се подозира, че е транспортирал експлозиви, използвани при инцидента, заявиха федералните прокурори, цитирани от френската инфромационна агенция AFP.

Потвърждението за претърсванията дойде след доклад на The New York Times, в който се казва, че американски служители са открили данни, показващи, че "проукраинска група“ е отговорна за саботажа.

Украинското правителство отрече участие в акцията, а Кремъл нарече доклада на американския вестник "диверсия".

ФРГ, която заедно с Швеция и Дания провеждат разследвания на взривовете, призова за предпазливост.

Четири големи изтичания на газ бяха открити миналия септември по газопроводите, свързващи Русия и Германия, като Москва и Западът взаимно се обвиняваха за "саботаж".

Според NYT, разузнавателната информация, видяна от американски служители, предполага, че извършителите зад саботажа са "противници на Путин".

Германски медии споделят, че неидентифицираната група е съставена от петима мъже и една жена, използващи професионално фалшифицирани паспорти и яхта, наета от базирана в Полша фирма на двама украинци.

Твърди се, че групата е отплавала от германското пристанище Рощок на 6 септември 2022 г. и е била локализирана на следващия ден на датския остров Кристиансо в Балтийско море, след което яхтата е върната на собственика, където са открити следи от експлозиви на масата в кабината.

Германските изследователи са извършили претърсване поради "подозрение, че въпросният кораб може да е бил използван за транспортиране на взривни устройства, които са избухнали на 26 септември 2022 г. в газопроводите СП 1 и СП 2 в Балтийско море“.

Разследващите все още се опитват да установят самоличността на извършителите и техните мотиви.

Все още не могат да се направят категорични изводи дали инцидентът е поръчан от държава, но служителите на германската компания, отдала кораба под наем, не са сред заподозрените.

Киев отрече да е замесен в инцидента.

"Това не е наша дейност“, подчерта министърът на отбраната Олексий Резников.

Прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков заяви, че "цялата история не просто е странна. Тя мирише на чудовищно престъпление", добавяйки: "Ясно е, че хората, организирали атаката, искат да създадат диверсия. Това очевидно е добре координирана медийна кампания".

Според Хърш, американски разследващ журналист, САЩ стоят зад саботажа на СП, като Норвегия им е съдействала.

Белият дом отхвърли доклада на Хърш, наричайки го "пълна измислица".