Неизвестни са създали плантация с канабис от около 3000 квадратни метра в гора близо до Еберсбах-Мусбах (окръг Равенсбург, федерална провинция Баден-Вюртемберг), съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на информация от прахоохранителните органи.

Плантацията е открита случайно от ловец, който е информирал незабавно органите на реда. Проверката е показала, че на мястото са посадени около 600 растения. С помощта на Федералната агенция за техническа помощ (THW) полицията е изкоренила растенията.

Миналата седмица стана ясно, че германското правителство възнамерява да позволи на гражданите на страната да купуват до 20 грама марихуана като част от политиката за легализиране на употребата на канабис.

Във връзка с проектодокумента на Министерството на здравеопазването, властите на страната възнамеряват да разрешат продажбата на "до 20 грама марихуана на лица над 18 години", като концентрацията на психоактивното вещество тетрахидроканабинол в продукта "не трябва да надвишава 15%". В същото време максималното съдържание на веществото ще бъде ограничено до ниво от 10% за гражданите на Германия, чиято възраст е под 21 години, за да се "предотвратят негативни промени в мозъка, причинени от употребата на марихуана“. Освен това правителството ще позволи отглеждането на "до две растения" канабис у дома.

Продажбата на марихуана ще бъде разрешена само в лицензирани магазини и аптеки. Географията на пунктовете за продажба ще бъде ограничена, те няма да бъдат разположени в близост до училища, както и други институции, работещи с деца или юноши. Ще бъде забранена търговията със синтетично произведени канабиноиди.

На лица под 18 години ще бъде забранено да употребяват марихуана. Наказанието е конфискация на канабиса, както и принуда да посещават курсове за борба с наркоманията. Освен това германските власти възнамеряват да запазят забраната за рекламиране на продукти, съдържащи марихуана, включително в магазините и в интернет. Дизайнът на опаковките, в които ще се продава канабисът, трябва да бъде неутрален.

Легализирането на канабиса в Германия е предвидено от коалиционното споразумение от 2021 г. Германският канцлер Олаф Шолц каза през август, че никога не е употребявал марихуана и поради тази причина му е било трудно да се съгласи с идеята в хода на коалиционните преговори. Според него употребата на наркотици има негативни последици за здравето.  Коалиционните партньори обаче смятат, че легализирането на марихуаната ще допринесе за борбата с черния пазар и ще помогне за контролиране на качеството на продаваната дрога.