Полицията в германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия започнаха да извеждат от изоставено село екоактивисти, протестиращи срещу разширяването на дейността на мина за лигнитни въглища, предава Reuters.

Протестиращите образуваха живи вериги, направиха импровизирана барикада от стари контейнери и скандираха "Ние сме тук, ние сме шумни, защото вие крадете нашето бъдеще“, докато служителите на реда се намесиха в опит да ги разгонят. Някои от протестиращи се опитаха да спрат други да хвърлят бирени бутилки по полицията.

На свой ред представителите на органите на реда твърдят, че протестиращите са започнали да хвърлят коктейли "Молотов“ и камъни срещу тях.

Демонстрантите, много от които с маски или балаклави, протестират срещу мината "Гарцвайлер“, управлявана от енергийната фирма RWE (RWEG.DE) в село Люцерат в Северен Рейн-Вестфалия. В изявление от сутрешните часове от компанията уточниха, че ще започнат да разрушават изоставеното селище.

Протестът следва решението на регионалния съд от понеделник, което потвърди по-ранно решение за опразване на селото, чиято земя и къщи сега принадлежат на RWE.