Правоохранителните органи на Германия са успели да открият значителна част от откраднатите през 2019 г. експонати от съкровищницата на Дрезден "Грюнес Гевьолбе“ ("Зелен трезор“), съобщава изданието Focus.

По данни на редакцията служителите на реда от Дрезден и федералната провинция Саксония са иззели 31 предмета в Берлин. Сред тях има няколко украшения.

Предметите, според Focus Online, са били транспортирани в Дрезден под конвой от специални полицейски части. В столицата на Саксония предстои те да бъдат подложени на съдебномедицинска експертиза. След това експерти от държавните художествени колекции на Дрезден ще проверят експонатите за автентичността им.

Кражбата в Дрезденския музей бе извършена на 25 ноември 2019 г. Нападателите нарязаха решетките на прозорците на първия етаж, счупиха стъклата, откраднаха съдържанието от витрината с декорации и избягаха с кола, която след това подпалиха.

От ръководството на музея заявиха, че стойността на откраднатите вещи не може да бъде оценена, тъй като експонатите са уникални. Става дума за предмети от XVIII век - поне три комплекта бижута със скъпоценни камъни. Общо бяха откраднати над 4 хиляди скъпоценни камъни, чиято приблизителна номинална стойност е повече от 110 млн. евро. От края на януари в Дрезден се води процес срещу шестима заподозрени.

"Зеленият трезор“ е една от най-известните съкровищници на Дрезден, основана от курфюрста на Саксония и полския крал Август Силни. Дрезденският замък е силно повреден по време на бомбардировките на града от съюзниците през 1945 г., в последните дни на войната колекцията е спасена от съветски войници и транспортирана в СССР. През 1958 г. съветското правителство прехвърля колекцията в ГДР.