Канцлерът на ФРГ Олаф Шолф проведе среща с представителите на третата по големина промишленост в страната – химическата, и по думите им индустрията е на ръба на катастрофа, отбелязва германският вестник BILD.

През 2023 г. обемът на производството на германската химическа индустрия е намалял с 16,5% спрямо миналата година. През 2022 г. спадът е още по-голям – около 20%.

На Шолц е предаден документ, изготвен от регионални служители, според който германската химическа индустрия е изправена пред масови съкращения на работни места, тъй като много производствени мощности възнамеряват да се преместят на по-евтини места в чужбина.

Химическата промишленост е много зависима от цените на енергията - те се покачват, откакто Русия започна войната в Украйна. Освен това това се припокри с енергийната политика на германското правителство, която трудно може да се нарече ефективна, коментират от редакцията.

Германската химическа промишленост в момента дава работа на повече от 1,1 милиона души в повече от 8 000 предприятия.

"Спадът в производството и загубата на поръчки лишават нашата индустрия от самочувствие. Политиците не трябва да стоят отстрани и просто да следят какво се случва“, се казва в отвореното писмо на асоциацията на химическата индустрия VCI.

Управляващият директор на VCI Волфганг Ентруп заяви пред BILD, че производителите се нуждаят от пакет от мерки, които ще намалят разходите за енергия и ще сложат край на "бюрократичната лудост“.