Делегация от германски депутати, водена от председателя на парламентарната група, отговаряща за връзките с Тайван - Клаус-Петер Вилш, пристигна в Тайван за първото по  рода си посещение на членове на Бундестага на острова от началото на пандемия с коронавируса през 2019 г. Това става ясно от съобщение на Министерството на външните работи на Тайпе, публикувано в социалната мрежа "Туитър“.

"Заместник-министърът на външните работи Юи Далей приветства топло първата германска делегация от избухването на пандемията насам“, се казва в изявление на официалния акаунт на министерството в "Туитър“. От ведомството пожелаха на делегацията, ръководена от Клаус-Петер Вилш, "ползотворно петдневно посещение“.

По-рано външното министерство на острова съобщи, че делегацията ще остане на острова до 6 октомври. В рамките на визитата членовете на Бундестага ще проведат срещи с високопоставени представители на острова и ще посетят мозъчни тръстове и организации, занимаващи се с проблемите по сигурността.

Германия стана втората европейска страна след Франция, която изпрати делегация в Тайван след ескалацията на напрежението от двете страни на Тайванския пролив в резултат на посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси през август.

Официалните отношения между централното правителство на Китай и местните власти в Тайван са прекъснати през 1949 г., след като силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши, победени в гражданска война с Комунистическата партия на Китай, се изтеглят на острова.Бизнес и неофициалните контакти между острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години на миналия век. От началото на 90-те години страните установяват контакти чрез неправителствени организации.